Almanya’nın ‘vize vaadi’ havada kaldı: Depremzedelerden 10 belge isteniyor
Yunus Ülger
Almanya’daki yakınlarının yanına gitmek isteyen depremzedeler için Berlin’in üç ay süreyle verdiği “kolay vize” sözü havada kaldı. Göçmen örgütleri az bürokrasi ile kolay vize sözünün yerine getirilmediğini belirtirken, bazı medya kuruluşları girişimi ‘iyi niyetli ama uygulaması zor’ olarak nitelendirdi. “Deprem anında önemli evraklarınızı yanınıza almadıysanız vize işiniz zor” sözlerinin yer aldığı yorumlarda ironilere de yer verildi.
Alman Birinci Televizyonu’na (ARD) konuşan Alman Göçmen Örgütleri Birliği’nden Mamad Mohamad, depremzedelerden vize için 10 belge istendiğini belirterek, bunun ‘kolay vize’ sözüyle bağdaşmadığını söyledi. En gerekli belge olan pasaportu almanın bile büyük sorun olduğunu hatırlatan Mohamad, “İnsanlar sabahın dördünde depreme yakalandıklarında pijamalarında pasaportları yoktu.” Mohamad, depremzedelerin deprem bölgesinden olduğunu ve akrabalıklarını yazılı olarak belgelemelerinin istendiğini belirterek, bunun neredeyse imkansız olduğunu vurguladı.
‘İNANILMAZ VE İNSANLIK DIŞI’
Twitter’dan açıklama yapan Sol Parti Federal Milletvekili Clara Bünger, istenen belgeleri “inanılmaz ve insanlık dışı” olarak nitelendirdi. “Almanya, önemli belgeleri yanında götürmeyenleri deprem anında bir dosyada tek başına bıraktı” diyen Bünger, Antep’teki vize ofisinin hasar nedeniyle kapandığını, Ankara veya İzmir’e gidilmesi gerektiğini hatırlattı. vize için. Almanya’daki akrabalarını davet edecekler için yabancılar ofisinin haftalar sonrasına randevu verdiğini belirtti.
‘KOLAY VİZE UMDUĞUMUZ GİBİ OLMADI’
Alman Türk Topluluğu Eşbaşkanı Aslıhan Yeşilkaya Yurtbay da “kolay vize” sözünün umdukları gibi hayata geçirilmediğini söyledi. Alman İkinci Televizyonu’na (ZDF) konuşan Yurtbay, bu ortamda depremzedeler için istenen belgeleri vermenin çok zor olduğunu söyledi. Ayrıca vizenin sadece depremzedelerin birinci ve ikinci derece yakınlarına değil, diğer akrabalara ve evsizlere de verilmesini istedi. Yeşil Parti’den Baden Württemberg Eyalet Meclisi Başkanı Saygıdeğer Aras, pasaport almanın haftalar sürdüğünü belirterek, Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser’den kimlik belgesini pasaport olarak kabul etmesini istedi.
‘DAHA FAZLA KOLAYLIK SAĞLAYAMIYORUZ’
Bürokrasinin vizeye yönelik eleştirilerine yanıt veren Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, belirli şartların yerine getirilmesi gerektiğini belirterek, “Daha fazla kolaylık sağlayamayız” dedi. Hessischer Rundfunk radyosuna konuşan Faeser, Almanya’daki akrabalarının yardımıyla belge sorununun çözüleceğini, beş gün içinde vize verildiğini söyledi. Son bilgilere göre şu ana kadar sadece 20 depremzedeye vize verildi. Faeser ve Federal Dışişleri Bakanı Annalena Bearbock bugün deprem bölgesini ziyaret etmek üzere Türkiye’ye gelecek.