AMD, 665 milyon dolarlık satın alma ile Rolls-Royce’u müşteri listesine ekledi
Çip tasarımcısı AMD (AMD), bugün Avrupa’nın en büyük özel yapay zekâ laboratuvarı Silo AI’ı devraldığını duyurarak yapay zekâ sektöründeki müşteri tabanını genişletti. İşlem 665 milyon dolar değerinde ve tamamı nakit olduğu için AMD’nin anlaşmayı finanse etmek için borca güvenmesi gerekebilir. Silo bir yapay zeka yazılım şirketi ve AMD’nin firmayla yaptığı anlaşma, Silo’nun yazılımını Instinct GPU’ları ve diğer yapay zeka ürünleriyle güçlendirerek sektördeki varlığını genişletmesine olanak sağlayacak. AMD’nin hisseleri, haberi duyurmasının ardından yapılan işlemlerde %3 değer kazanarak, hisseleri %2 artan büyük rakibi NVIDIA’ya liderlik etti.
AMD, özel yapay zeka laboratuvarını satın alarak Avrupa’daki yapay zeka varlığını genişletiyor
Anlaşma Rolls-Royce, Unilever, Allianz (ALVG) ve Philips gibi büyük isimleri müşteri tabanına kattığı için AMD için büyük bir olay. Silo, işletmelerin teknolojiyi operasyonlarına entegre etmelerine olanak tanıyan bir yapay zeka yazılım firması olduğundan, AMD onu bünyesine katarak sektörde önemli bir yer daha kazanabilecek ve yapay zeka çipleri için talep yaratabilecek.
Silo’nun yapay zeka ürünlerinden bazıları çok dilli büyük dil modelleri (LLM’ler) Poro ve Viking’dir. AMD ile iş birliği yapan firma, AMD’nin kaynaklarını kullanarak ve ayrıca sürekli bir AI GPU ve diğer çip akışına erişerek operasyonlarını büyütebilecek ve modellerini ölçeklendirebilecek. Bu çipler şu anda sektördeki en popüler ürünler ve işletmeler bu ürünlere sahip olmak için milyonlarca dolar ödüyor.
Bu talep NVIDIA’nın hisselerini rekor seviyelere taşıdı ve AMD’nin koronavirüs pandemisinin ardından yarı iletken endüstrisinde yaşanan genel çöküşten kurtulmasını sağladı. Silo’nun yapay zeka endüstrisindeki çalışmaları, otomotiv, tüketici elektroniği, sağlık ve endüstriyel kullanıcılara teknoloji sağlamaktan birkaçına kadar uzanıyor.
AMD CEO’su Lisa Su, Silo anlaşmasının firmasının açık kaynak yapay zeka yazılımını daha da geliştirmesine olanak sağlayacağını paylaştı. Rakibi NVIDIA (NVDA), kullanıcıların CUDA yazılımı aracılığıyla bir çipin temel bileşenlerine erişmesine izin vererek fayda sağladı ve AMD’nin karşılaştırılabilir ürünü ROCm açık kaynak yazılımıdır. AMD’ye göre ROCm, kullanıcıların “düşük seviyeli çekirdekten son kullanıcı uygulamalarına kadar GPU programlamasını etkinleştirmesine” olanak tanıyor.
Silo ise bu yıl birkaç önemli duyuru yaptı. Bunlardan biri, firmanın Haziran ayında Google’ın Cloud bulut bilişim platformunda Viking AI modelini yayınlaması oldu. Viking, İngilizce’nin yanı sıra tüm İskandinav dillerinde de çalışabilen açık bir LLM’dir.
Anlaşma bu yılın sonuna kadar tamamlandığında Silo, AMD’nin Yapay Zeka Grubu’nun bir parçası olacak. Silo’nun CEO’su ve kurucu ortağı Peter Sarlin, Silo ekibinin başına geçecek ve Sarlin yaptığı açıklamada, AMD ile birlikte çalışarak firmasının etkisini “daha da ölçeklendirebileceğini” ve kurumsal yapay zeka çözümleri geliştirebileceğini vurguladı.
Kurumsal YZ, değişken tüketici sektörüne kıyasla daha öngörülebilir bir talebe sahip milyarlarca dolarlık bir pazardır. Microsoft (MSFT) ve Amazon (AMZN) gibi büyük teknoloji oyuncuları, işletmelere platformlarda çeşitli yapay zeka araçları sağlıyor.
Bu haber ilk olarak Techolay sitesinde yayımlanmıştır.