Ekonomi

Kıyı Tesislerine Yeşil Liman Sertifikası Verilmesine İlişkin Yönetmelik Yürürlüğe Girdi

Kıyı tesislerine “yeşil liman sertifikası” verilmesine ilişkin esaslar belirlendi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Kıyı Tesislerine Yeşil Liman Sertifikası Verilmesine İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, kıyı tesislerinin gemi ve yük operasyonlarından kaynaklanan çevresel zararların azaltılması yoluyla enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik çalışmaların yaygınlaştırılması ve desteklenmesine yönelik usul ve esasları ortaya koydu.

Yeşil liman sertifikası almak isteyen kıyı tesislerinin genel yeşil liman kriterlerini karşılaması ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü’ne başvurması gerekiyor.

İdare bu başvuruları değerlendirecek ve uygulamaları uygun görülen kıyı tesislerinde yetkili kuruluşla birlikte yeşil liman kontrolleri gerçekleştirecek. Yeşil liman kontrol sonucunun onaylanması üzerine yönetim tarafından sertifika ücretsiz olarak verilecektir.

Sertifika, verildiği tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacaktır. Kıyı tesisleri, sertifikalarının geçerlilik süresinin dolmasına 2 ay kala yenileme başvurusunda bulunacak.

Kıyı tesisinin kiralanması veya süresinin dolması halinde belge iptal edilecektir. Kıyı tesisini kiralayan veya devralan tarafın belge talep etmesi halinde, gerekli şartların belgelenmesi kaydıyla mevcut belge yeni şirket adına düzenlenecektir.

Herhangi bir nedenle belgelendirme koşullarını kaybettiği veya mevzuat kararlarına aykırı davrandığı tespit edilen kıyı tesislerine, eksikliklerinin giderilmesi için 6 aya kadar süre verilecek.

Yeşil limanlara bazı haklar verilecek

Belgeye sahip kıyı tesisi, belgenin düzenlendiği tarihten itibaren yapılacak işlemlerde geçerli olan bazı haklardan da yararlanacak.

Bakanlıkça verilen işletme izninin geçerlilik süresi, başka bir kısıtlayıcı durum olmadığı sürece iki yıl uzatılacaktır. İnceleme, Tespit ve Denetleme Kurulu tarafından araştırma yapılması ve izin verilmesi halinde, araştırma hizmet bedelinden muaf olacaktır.

İdare tarafından düzenlenecek Kıyı Tesisi Tehlikeli Yük Uygunluk Belgesi bedelinden ve bu belgenin düzenlenmesine ilişkin kontrol bedelinden muaf tutulacaktır. Kıyı Tesisi Tehlikeli Yük Uygunluk Belgesi’nin geçerlilik süresi, başka bir kısıtlayıcı durum olmadığı sürece iki yıl uzatılacaktır. Doğrulanan brüt yük tespit hizmeti için denetim bedeli alınmayacaktır. Kıyı tesisleri için verilen yetki belgesi, lisans ve sertifika gibi izin belgelerinin temdidi/yenilenmesinde ödenecek fiyatlara indirim ve muafiyet hakkı uygulanacaktır.

Bir takvim yılı içerisinde sertifikalı kıyı tesislerine gelen 30 geminin Türk Boğazlarından geçişine öncelik verilecek. Belirlenen sürede 30’dan fazla gemi geçmesi durumunda kıyı tesisi seçiminde hangilerine öncelik verileceği esas alınacaktır.

Sertifikalandırılan kıyı tesisleri, yeşil liman bayrağını, “Yeşil Liman (Türkiye)” unvanını ve logosunu kullanma hakkına sahip olacaktır.

golyakaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu